Skip to main content

Troostwinkel

Op “de troostzolder” vind je allerlei liefdevolle troostcadeautjes en warme kaartjes, veelal ontworpen en gemaakt door lokale ondernemers die hun producten met veel zorgzaamheid en liefde laten ontstaan.

Op de Troostzolder begeleid ik veel mensen die een verlies hebben meegemaakt.  Telkens opnieuw hoor ik hoe deugddoend, hoe hartverwarmend het is wanneer de omgeving toont dat ze aan je denken, dat ze meeleven, dat ze je een hart onder de riem willen steken, ook vele jaren later.

Soms willen we iemand troosten,
willen we er zijn voor iemand op moeilijke momenten in het leven,
of willen we iemand gewoon laten weten hoeveel ze voor ons betekenen.

Ook in mijn eigen leven merk ik hoe mooi het is, om al meer dan 10 jaar na het overlijden van ons dochtertje Marthe*, een berichtje, een kaartje, een attentie te krijgen wanneer ze jarig zou zijn, op haar overlijdensdag of wanneer haar naam ook op het kerstkaartje staat. (en hoe pijnlijk het is wanneer iemand van dichtbij dit vergeet).

Persoonlijke anekdote 

Kerstkaartjes zonder Marthe haar naam erop.

De eerste kerst nadat Marthe gestorven was, vielen er heel wat kerstkaartjes in de bus met de beste kerstwensen en nieuwjaarswensen. Wij woonden toen nog in ons oude huis en hadden een klein houten kacheltje met een luikje bovenaan om hout in de kachel te stoppen. De kaartjes die in de bus vielen waarop er stond: “Aan Tine en Dieter”, verdwenen ongeopend in dat luikje. Het deed me teveel pijn om te zien dat mensen Marthe niet vernoemden. Ze was al dood, ik wou niet dat ze ook nog doodgezwegen werd. Jaren later, in mijn opleiding tot rouw- en verliesconsulent, zag ik dat mensen dit vaak doen om mensen in rouw niet te kwetsen, er niet aan te herinneren, uit onwetendheid, … Maar door er niet over te spreken, niet te vernoemen, bereik je eigenlijk het omgekeerde. Het doet pijn, en zowel ik, als heel veel mensen die ik al mocht begeleiden in mij praktijk, vinden het heel hartverwarmend om een kaartje, smsje, geschenkje… als herinnering aan hun overleden geliefde te ontvangen.

Openingsuren

Vrijdag  14u00 – 18u00

of 

op afspraak

In alle schoolvakanties: enkel op afspraak

Het overlijden van Marthe deed me meer dan ooit beseffen wat belangrijk is. In de schoolvakanties zijn dit mijn kinderen. Maar neem gerust telefonisch contact op, we vinden zeker wel een momentje waarop je langs kan komen om een troostgeschenkje of kaartje uit te kiezen.

(Soms kunnen wijzigingen optreden omwille van opleidingsdagen: check vooraf de facebookpagina De Troostzolder of bel gerust op  om zeker te zijn dat je niet voor een gesloten deur staat: 0479 03 81 88. )

Met de Troostzolder wil ik het niet alleen makkelijker maken voor de mensen 

om warme, liefdevolle, passende en hartverwarmende kaartjes en cadeautjes

 te vinden en zo iemand te kunnen ondersteunen, maar wil ik ook het belang hiervan onderstrepen.