Skip to main content

Hart Ritueel

De kunst van het breken en herstellen van je hart tot heelheid.

Herstel je hart met goud en zie je scheuren als iets unieks dat bijdraagt aan je schoonheid.

“De wond is de plaats waar het licht bij je binnenkomt”.

We hebben allemaal liefdesverdriet, onderdrukte herinneringen en emoties van worstelingen in het leven meegemaakt waar we nog geen vrede mee hebben.

Het hartritueel kan je helpen om je pijn (hoe groot of klein) te voelen, te omarmen en er op een andere manier in verbinding mee te gaan. Het kan je helpen om elke onaangename situatie, ervaring, mensen of zelfs negatieve gedachten en patronen in je leven achter je te laten zodat ze nu geen impact meer op je hebben.

Je zult een belichaamde verbeelding van je geheelde hart ervaren.

Hoe ik het hart-ritueel ervaren heb:

Ik maakte gisteren mijn hart en vond het een superfijne ervaring! Het hart had ik al langere tijd, maar ik kwam er precies niet toe. Gisteren voelde ik gewoon dat het het juiste moment was.
Ik wikkelde mijn hart in een doek, zocht een steen, en brak het hart: pats!
Toen ik het doek opendeed, schrok ik wel even: zovéél stukjes…. Mijn zoon kwam piepen en zei: “oeioei mama, dit krijg je nooit terug heel!”
Maar het is gelukt. Iedere scherf kreeg een woord of gebeurtenis, iets wat ik met mij meedraag en die mijn leven nog soms beïnvloedt wat ik eigenlijk niet zo leuk vind. En daarna begon het puzzelen. En zonder ik het besefte, waren we 2,5 uur later… en voelde het zo goed. Het waren geen brokstukken meer, ik had zelf m’n hart geheeld. De brokstukken die mijn leven soms bepaalden, kunnen het nu niet meer, want het zijn geen brokstukken meer, ik ben één geheel en kies zelf hoe ik mijn leven vorm geef.

De workshop gaat door in kleine groep.

Wanneer?                         Woensdag 19 juli 2023 van 13u tot 16u30 

Waar?                               De Troostzolder: Krombeekseweg 80, 8970 Poperinge

Eigen inbreng?                  €60 voor de workshop

                                        €40 voor het keramieken hart en benodigdheden voor de workshop 

Inschrijven en info?           tine@detroostzolder.be

Past deze datum niet maar heb je toch interesse, stuur gerust een mailtje met momenten die voor jou wel mogelijk zijn, dan kijk ik wat ik kan doen.

GETUIGENIS

Je kunt wel reflecteren over de dingen die jou zijn overkomen, maar ik wou iets ‘doen’ met de opgelopen pijn.

Want uiteindelijk maken de barsten in mijn leven me tot wie ik nu ben. En dat hoort bij mij.

Daarom vroeg ik Tine om hulp. 
Hulp om samen door die opgelopen kwetsuren te wandelen, ernaar te kijken en ze ergens een plek te geven in mijn leven.

Tine nam mij mee in dit verhaal door samen de tijd en ruimte te nemen alle gevoelens die rond deze pijn hangen, toe te laten.

De meditatie voorafgaand aan het ritueel had ik nodig om ‘in’ het moment te gaan. Om alles te mogen overzien wat is geweest en hoe het nu deel mag uitmaken van mijn leven.

Nadien brak ik letterlijk het hart. Ik dacht dat mijn hart in te weinig scherven was gebroken, maar Tine ondersteunde me hierin door mij te zeggen dat een hart breekt zoals het breekt. Er is daar niets juist of fout aan.

In stilte maar in haar nabijheid gaf ik mijn hart terug vorm. Elke scherf werd een kwetsuur en bleef een deel van mij. De goudlijm hield alle kwetsuren samen.

Ik had dit ritueel gewoon nodig om stukken uit mijn leven aandacht te geven zonder het te moeten wegduwen. Het geeft me rust te weten dat alles is wat mag zijn. Het maakt me tot wie ik nu ben.

Dankjewel Tine. Broken is Beautiful, toch? 🙂