Skip to main content

Deelcirkel: verder na het verlies van een kind​

Hoe verder na een ingrijpend verlies?

Mijn verhaal, maar ook het verhaal van zoveel anderen. 

Iedereen wordt in zijn leven geconfronteerd met overlijden, maar soms komt dit veel te vroeg of totaal onverwacht… jouw wereld staat precies stil.

We leerden samen plezier maken en samen lachen. Nergens leerden we hoe we kunnen omgaan met ons verdriet, met onze pijn. Niet individueel en al zeker niet in groep. 

Ervaring leert dat wanneer je in groep iets leert, iets doorworstelt, het resultaat veel groter is, door de kracht en de ervaringen van de anderen, en door de moed die jij hierdoor vindt om het op jouw manier te doen.

 

“Ik voelde me alleen met mijn verdriet, wou er anderen niet constant mee belasten en sloot me af van de buitenwereld. Ik vluchtte in mijn werk en in mijn huishouden.

Sommige dagen werd ik overspoeld van pijn en verdriet, andere momenten duwde ik mijn verdriet heel ver weg om de pijn niet te voelen. Mijn verdriet had een grote impact op onze relatie en op sociale contacten. Ik zat in de overlevingsmodus en toonde niet echt wat in mij omging. Ik probeerde mezelf te overtuigen dat het leven verder ging. En inderdaad, het leven gaat verder, maar de manier waarop we verder leven, kan een wereld van verschil maken.

 

Ik heb het veel te lang alleen willen doen. Gaandeweg ondervond ik de helende kracht van groepen. Dit is de reden waarom ik gestart ben met mijn praktijk en groepen organiseer voor mensen die ingrijpend verlies meemaken. We hoeven het niet alleen te doen. Er schuilt kracht in onze kwetsbaarheid en wanneer we die kwetsbaarheid durven delen, kunnen we onze krachten delen en bundelen. Ik heb ondervonden hoe krachtig het kan zijn om te durven delen wat er echt diep in mij leeft en te horen dat dit kan en mag bestaan.

Ik was soms kwaad op mezelf dat het niet lukte, ik was soms kwaad op de wereld dat alles gewoon doorliep alsof er niets was gebeurd, mijn gevoelens waren soms zo overweldigend dat ik te beschaamd was om dit te durven delen en ik voelde me dikwijls zo gekwetst om wat mensen in mijn omgeving zegden of deden.

Door dit toch te kunnen en durven uitspreken, kregen mijn gevoelens bestaansrecht en hoefde ik niet meer alles alleen te dragen.

 

Het binnenhouden of opkroppen van emoties kan zich uiten in lichamelijke klachten zoals keelpijn, rug-, nek- en schouderklachten, … en ook dit heb ik aan de lijve ondervonden. Het delen van wat in mij leefde,  het geïnspireerd worden door anderen die hun verhaal delen, zorgden dat ik het aandurfde om echt op mijn manier om te gaan met mijn verlies en zo verder te kunnen leven ipv ‘overleven’.”

 

 

 

Getuigenis van een deelnemer uit vorige groep:
“Tine, ik heb jou dinsdag laatstleden (1 september 2020) 1 woord gegeven: Bedankt! Ik meen dit uit de grond van mijn hart. Het begon allemaal met een messenger bericht. Paste ik wel in het plaatje om deze groep te vervolledigen? Was mijn verdriet/rouw wel iets dat kon besproken worden? Ja hoor, het mijne paste er ook in. Onmiddellijk kwam er van jouw kant uit een heel vertrouwend gevoel en inderdaad elk verlies is rouw en verdriet. Na 3 sessies ben ik me daar heel bewust van geworden. Het is enorm aangrijpend hoe de groep mij liet vertellen over mijn verlies. Ik ben heel blij dat ik onze groep mocht leren kennen en natuurlijk ook jou als mentor. Het vertrouwen was er bij elk lid van de groep en iedereen luisterde naar ieder zijn verhaal. Mensen die zelf verlies meegemaakt hebben kunnen dit veel beter herkennen en begrijpen dan mensen die dit (nog) niet mee maakten. Voor iedereen die zou twijfelen om zo’n sessie mee te volgen, mensen doe het gewoon. Het is een hele grote stap voor jezelf, maar ik ben ervan overtuigd dat je ook met hetzelfde gevoel als ik zal afsluiten. Een heel positief en warm en vertrouwend gevoel. Dit moest ik al veel vroeger gedaan hebben.”
Haissi

 

 

 

Is deze zoektocht herkenbaar?

Aarzel dan niet om je in te schrijven voor deze groep. Rouw is al rauw genoeg. Verleng je rouwproces niet door het alleen te willen uitzoeken.

 

Voor?
Voor iedereen die een geliefde verloren heeft, ongeacht leeftijd of de manier waarop.

 

Wanneer?
Maandag 23/8, 30/8, 6/9 en 13/9  telkens van 19u tot 21u

 

Prijs?
150€ 

 

Inschrijven
tine@verdernaverlies.com of 0479/03 81 88

 

woman-1006100_1280